نحوه کارکرد ارتینگ
سیستم ارتینگ یک سیستم بسیار مهم بوده که برای حفاظت از جان افراد و تجهیزات الکترونیکی بایدمورد توجه قرار گیرد.
مقاله ای درباره ارتینگ چیست ( سیستم ارتینگ ) بخوانید.
چند مورد از نکات مهم سیستم ارت دکل ها
- کلیه اتصالات با مفتول برنج یا نقره جوشکاری گردد. سطح جوش باید CM ۶ باشد و جهت اتصالات و جوشکاری رعایت گردد (در مواردی کدولد توصیه میشود)
- از هرپایه دکلهای خود ایستا، هم فونداسیون دکل توسط سیم مسی و بست مخصوص به سیستم ارت و هم پای دکل به سیستم ارت جوشکاری گردد.
- میله برقگیر روی دکل در بالاترین نقطه دکل (با رعایت مخروط حفاظتی با زاویه ۴۵ درجه) بطوریکه تجهیزات راکاملا پوشش دهد، قرارگیرد و جنس آن تمام مس با آلیاژ استاندارد به قطر mm 16 و طول آن بستگی به ارتفاع نصب انتنهای روی دکل دارد.
- سیم میله برقگیر ازپایهای که آنتنهای کمتری نصب میشود و با کابلهای روی لدر حداکثرفاصله را داشته باشد، بدون خمش درمسیر ومستقیما به رینگ داخل کانال و از کوتاهترین مسیر توسط جوش متصل گردد.
- شعاع خم سیم مسی حداقل CM۲۰ وزاویه قوس حداقل ۶۰ درجه رعایت گردد (رعایت زاویه خمش سیم مسی)
- به هیچ عنوان در روی دکل، جوشکاری صورت نگیرد.
- کلیه کابلهای ورودی به سالن دستگاه توسط بست گراند به بدنه دکل و ابتدای لدر افقی (بعد از محل خم شدن کابل) گراند شوند.
- پایهها و نقاط ابتدا و انتهای لدر افقی به سیستم زمین متصل گردد.
- اتصال از شبکه گراند سیستم اجرا شده به تانکر سوخت دیزل ژنراتور، تانکر آب هوایی، اسکلت فلزی ساختمان و در و پنجرههای اتاق دستگاه صورت گیرد.
- اگر سیستم ارتینگ از قبل اجرا شده باشد، سیستم قدیم به جدید در عمق خاک متصل گردند.
- سیم ارت در روی زمین باید با روکش و سیم داخل کانال ها باید بدون روکش و مستقیم کشیده شود.
- پرکردن کانال باید با خاک سرند شده کشاورزی یا خاک نرم انجام گردد.
- ارتفاع نصب شینه مسی CM ۵۰ ازکف تمام شده باشد.
- شینه داخل اتاق حدالمقدور به چیدمان دستگاهها نزدیک باشد.
- ازهر دستگاهی جداگانه سیم ارتی به شینه متصل گردد (قطر و طول شینه گراند بستگی به تعداد انشعابات آن دارد)
- در دکلهای مهاری پر ظرفیت، مهارهای دکل بایستی توسط بست مخصوص به سیستم ارتینگ زمین اتصال یابد.
- جهت استفاده ترانس برق شهر در ایستگاههای مخابرات بایستی گراند جداگانه اجرا گردد.
- در سایتهای کامپیوتری جهت اجرای سیستم زمین حتی المقدور بایستی از یک زمین با سطح یکنواخت (بدون شیب) استفاده نمود.
- در ایستگاهها بین نول و گراند نبایستی اختلاف ولتاژ وجود داشته باشد.
- در دکلهای پر ظرفیت که ابعاد قسمت بالای دکل بیشتر از ۲ متر میباشد نیاز به نصب یک عدد برقگیر اضافی در سمت مقابل برقگیر اول میباشد.
- در سیم کشی داخل محوطه سایتهای کامپیوتری برای چراغهای روشنایی و سایر موارد باید از کابل زمینی استفاده گردد و در ایستگاههای بالای کوه و نقاط دور از شهر نباید از چراغهای روشنایی خیابانی استفاده شود.
- استاندارد قابل قبول آزمایش و تحویل اتصال زمین برای سایتهای کوچک زیر ۱۰ اهم و برای سایتهای بزرگ و مهم زیر ۳ اهم میباشد.
ارت سنج چیست
با توجه به اینکه در حفر چاه ارت از صفحات مسی و نمک و یا موارد مشابه استفاده می شود بعد از مدت زمانی میله و صفحه داخل چاه ضعیف شده و خوردگی بروی پایه چاه ارت ایجاد می شود که این بسیار برای سیستم ارتینگ خطرناک است .همچنین با گذشت زمان با توجه به نوع خاک چاه ارت ، رطوبت ،وجود نمک در چاه ارت و دمای بالا می توانند مقاومتا الکتریکی میل های داخل چاه را بالا برده و به دلیل خورندگی سطح تماس اتصالات را کاهش دهد بنابراین در هنگام راه اندازی اولیه چاه ارت مقاومت بسیار پایین باشد ولی بعد از مدتی و با تغییر ات رطوبت و ایجاد خورندگی در میله ها اهم چاه ارت بالا می رود که این عامل سبب آسیب به تجهیزات می شود ..در صورتی که در هنگام تست ارت اهم چاه بیست درصد نسبت به میزان قبلی افزایش داشته باید سیستم ارتینگ کنترل شود و یا چاه جدید احداث شود .
تعریف مقاومت زمین یا سیستم زمین :اتصال سیستم الکتریکی به وسیله یک رابط چه به صورتی مشخص و یا تصادفی به زمین را سیستم زمین گفته می شود.دلیل استفاده از چاه ارت و ارت ارائه یک مسیر امن از بین بردن جریان نشتی و یا جریان رعد برق و تخلیه جریان های ناگهانی استفاده می شود.آژانس ملی حفاظت از آتش سوزی NFPA و موسسه مهندسان برق و الترونیک IEEEتوصیه می کنند تا مقاومت چاه ارت کمتر از ۵ اهم باشد .هدف از استفاده از سیستم ارت دستیابی به کمترین مقاومت می باشد که برای اندازه گیری اهم چاه ارت از ارت سنج استفاده می شود.
عوامل افزایش مقاومت چاه ارت
طول الکترود در زمین ، قطر الکترود ، جنس خاک ، میزان رطوبت خاک … می باشد که تمامی این موارد باید در هنگام اندازه گیری با ارت سنج لحاظ شود . قیمت ارت سنج با توجه به نوع عملکرد گوناگون می باشد برای اطلاع از قیمت ارت سنج کیوریتسو می توانید با همکاران ما در شرکت معیارسازان تماس حاصل فرمایید.
اندازه گیری مقاومت ویژه خاک
برای اندازه گیری مقاومت مخصوص خاک روش های متفاوتی وجود دارد .بهترین روش استفاده از ارت سنج چهار سیمه است .برای کار با این دستگاه باید نحوه کار با ارت سنج چهار سیمه مخصوص مقاومت ویژه خاک را بدانید .
در هنگام حفر چاه ارت باید بهترین مکان برای چاه ارت که کمترین مقاومت زمین را داشته باشد را بیابید .برای پیدا کردن مکان مناسب که یکی از عوامل مقاومت ویژه خاک می باشد ضروری است . شرایط خاک ضعیف می تواند اهم چاه ارت را افزایش دهد و نگهداری چاه را سخت نماید همچنین این نوع خاک نیاز به عمق بیشتری برای رسیدن به مقاومت استاندارد چاه ارت دارد .از دیگر عوامل مهم در تعیین مکان حفر چاه ارت و سیستم ارتینگ می توان به ترکیب خاک ، رطوبت خاک ، درجه حرارت خاک می توان اشاره نمود. نیرو رسان معتقد است که خاک چاه ارت به ندرت همگن است و به لحاظ جغرافیایی و عمق متفاوت است.بنابراین یکی از عوامل تغییرات رطوبت خاک چاه ارت در فصول مختلف است .به طور کلی رطوبت در عمق خاک پایدار است .برای اندازه گیری اهم چاه ارت با اجاره ارت سنج فلوک و یا اجاره ارت سنج کیوریتسو ۴۱۰۵ می توانید از شرکت ارائه دهنده این خدمات تماس گرفته شود.
کاربرد ارت سنج
ارت سنج دیجیتال و یا ارت سنج عقربه ای کاربرد یکسانی دارند .تفاوت ارت سنج عقربه ای و ارت سنج دیجیتال در دقت اندازه گیری و نحوه خواندن اعداد می باشد .امروزه با پیشرفت تکنولوژی دیجیتال نحوه کارکرد ارتینگ و کارکرد ارت سنج دیجیتال دقیقتر و راحتر است ولی باز هم برخی از کاربران کماکان تمایل دارند با اجاره ارت سنج عقربه ای اندازه گیری چاه ارت را انجام دهند .از کاربرد ارت سنج می توان به اندازه گیری اهم چاه ارت مدارس ، چاه ارت بانک و موسسات مالی ، اهم چاه ارت کارخانه و مراکز دولتی و اهم چاه ارت منازل اشاره کرد .
انواع ارت سنج
- ارت سنج عقربه ای
- ارت سنج سه سیمه دیجیتال
- ارت سنج چهار سیمه دیجیتال
- ارت سنج کلمپی دیجیتال
- ارت سنج دو سیمه دیجیتال
- ارت سنج با قابلیت اندازه گیری مقاومت ویژه خاک و شلیدینگ
اشاره کرد. به طور کلی اندازه گیری به روش سه سیمه و چهار سیمه دقیق ترین تجهیزات موجود می باشد.
نحوه کار با ارت سنج
ارت تستر زمین با توجه به مقاومت و نوع آن دارای روش های مختلف برای اندازه گیری می باشد که در زیر در برند های مختلف به صورت مختصر توضیح داده خواهد شد .
ارت سنج دوسیمه
اندازه گیری اهم چاه ارت به روش دو سیمه به این صورت می باشد که پراپ های زرد و قرمز به یکدیگر اتصال کوتاه شده و میله وصل می شود و پراپ سبز به چاه ارت متصل می شود ..
نحوه کار با ارت سنج کلمپی
ارت سنج کلمپی برای تک چاه توصیه نمی شود با توجه به توضیحات ارائه شده در راهنمای کار با ارت سنج کیوریتسو باید از حداقل دو چاه ارت موازی برای اندازه گیری دقیق بهره برد .
نوع سیم اتصال به تابلو ارت و چاه ارت در دقت اندازه گیری با ارت سنج کلمپی اهمیت دارد حتما به این مهم توجه شود .
قبل از تست به روش کلمپی از کالیبره ارت سنج مطمئن باشید لذا به وسیله کیت تست کالیبره ارت سنج را انجام دهید
حتما قبل از استفاده از ارت سنج و در هنگام روشن کردن دستگاه فک دستگاه بسته باشد تا مرحله کالیبره خودکار انجام شود.
لزوم استفاده از ارت سنج
در شرایط فعلی تقریبا برای تمامی ساختمان های اداری و منازل مسکونی برج های تجاری و صنایع وجود چاه ارت الزامی می باشد .برای حفاظت افرادی که با تجهیزات در صنایع کار می کنند همچنین جلوگیری از برق گرفتگی افراد در منازل همچنین محافظت دستگاه ها در برابر نشتی جریان ، تخلیه جریان حاصل از رعد برق ، عملکرد صحیح فیوز حفاظ جان از سیستم ارتینگ و چاه ارت استفاده می شود.
دلیل های استفاده از ارت سنج:
- محافظت ازکاربران در برابر جریان نشتی تجهیزات خانگی و صنعتی
- محافظت تجهیزات الکترونیکی و الکتریکی
- عملکرد صحیح فیوز حفاظ جان
- محافظت در برابر صاعقه
- حذف جریان نشتی تجهیزات الکتریکی
چاه ارت چیست
چاه ارت برای هدایت جریان های ناخواسته الکتریکی مانند چاه ارت صاعقه گیر و جریان نشتی تجهیزات همچنین جهت محافظت کاربران از خطر برق گرفتگی تقریبا در تمامی منازل مسکونی تازه تاسیس و مراکز مخابراتی ، موسسات مالی برای اتاق سرور اجباری می باشد.در زمان نشتی جریان و همچنین جریان حاصل رعد برق از طریق سیستم ارتینگ و چاه ارت به زمین منتقل می شود و از تجهیزات الکتریکی و کابران محافظت می کند.
مشخصات چاه ارت
محاسبه آنلاین چاه ارت و تست چاه ارت یکی از پارامتر های مهم در احداث چاه ارت محاسبه و طراحی چاه ارت می باشد که با توجه به محاسبات ساده به دلیل نیاز به رعایت استاندارد های عنوان شده وقت گیر می باشد .برای محاسبه و احداث چاه ارت موارد زیر باید در نظر گرفته شود:
- مقاومت ویژه خاک
- مکان احداث چاه ارت
- رطوبت فصلی منطقه
- عمق چاه ارت
- نوع و مواد پر کردن چاه ارت
- استاندارد مقاومت چاه ارت
سوالی که اکثرا مطرح می شود این است که مقاومت چاه ارت چقدر باید باشد .برای پاسخ به این سوال باید استاندارد مقاومت چاه ارت را برای سیستم خود بدانیم .به طور کلی برای سیستم ارت اکثر کارخانه ، ارت موسسات مالی ، ارت اتاق سرور ، ارت منازل باید مقاومت بعد از تست چاه ارت زیر 5 اهم باشد .همچنین برای سیستم ارتینگ که تجهیزات حساس دارد مثل شرکت مخابرات این رنج اهم باید در حدود 2 اهم باشد.
روش اجرای ارت
روش های مختلفی برای اجرای ارتینگ و نصب چاه ارت وجود دارد با توجه به انواع چاه ارت و محاسبه چاه ارت باید به هزینه چاه ارت نیز توجه کرد .در برخی سایت های اکثرا خارجی می توانید فیلم اجرای چاه ارت را مشاهده کنید لازم به ذکر است که در مناطق خشک عمق چاه و مواد مورد استفاده در چاه ارت متفاوت می باشد.تست چاه ارت باید حداقل به صورت سالیانه انجام شود .با توجه به انواع چاه ارت ما در این مقاله درباره چاه ارت روش عمقی را به صورت مختصر توضیح می د هیم
اجرای چاه ارت به روش عمقی
پیشنهاد می شود برای چاه ارت به روش عمقی در مکان هایی چاه ارت حفر شود که پایین ترین سطح زمین در محدوده باشد تا در عمق کمتری به رطوبت پایدار رسید و یا در مکانی باشد که در معرض رطوبت و آب قرار داشته باشد مانند باغچه ها ، فضای زمین چمن در پارک ها.
شرکت حفاظت صاعقه نیرو رسان در اجرای چاه ارت به روش عمقی تبهر خاصی دارد.
قبل از احداث چاه باید به مقاومت مخصوص خاک که توسط ارت سنج چهار سیمه انجام می شود رسید به طور معمول در روش ارت عمقی حدود ۴تا ۸ متر با قطر۸۰ سانتی متر مناسب می باشد .این مقادیر در مکان های خشک کمی متغیر است.در زمین های شنی و رسی که معمولا مقاومت بیشتری دارنند این میزان عمق بیشتر است و نیاز به حفر چاه ارت با عمق بیشتری می باشد
در زیر مقاومت مخصوص خاک در زمین های مختلف ذکر شده است.
نوع خاک | مقاوت ویژه خاک برحسب اهم |
باغچه ای | 5 الی 50 |
خاک رس | 8 الی 50 |
شن و ماسه | 60 الی 100 |